Jacques Vriens

Script en regie:
Jacques Vriens

Jacques (1946) is een van de bekendste kinderboekenschrijvers van ons land. Hij schrijft al ruim veertig jaar boeken waarvan er inmiddels enkele verfilmd zijn: ‘Tien torens diep’, ‘Achtste groepers huilen niet’ en ‘Oorlogsgeheimen’.

Jacques woonde als kind in de buurt van de Peel en vond het toen al spannend om in dit ‘woeste gebied’ te wandelen. Toen hij, jaren later, directeur werd van een school in Bakel nam hij zijn klassen en eigen kinderen regelmatig mee de Peel in. Intussen hebben ook zijn kleinkinderen, dankzij Jacques, kennisgemaakt met de schoonheid en geschiedenis van deze bijzondere omgeving.

Na enkele gesprekken met oud-Peelbewoners besloot hij een boek te schrijven over het leven van kinderen in de Peel. Dat werd het verhaal over ‘Janneke’ waarin ook sociale kwesties uit het begin van de twintigste eeuw aan de orde komen.

Naast succesvol kinderboekenschrijver is Jacques ook een bevlogen en ervaren regisseur van amateurtoneel. Verder schreef hij ook een groot aantal toneelstukken zowel voor volwassenen als kinderen. Het dus geen verrassing dat hij voor deze sPeelciale theaterproductie het script schrijft en de regie op zich neemt.

Meer over Jacques Vriens: